Anjala – Suomen paras kesäpaikka

Ainakin Ilmatieteen laitoksen tilastojen mukaan Anjala on Suomen paras kesäpaikka. Helsingin Sanomat tutki Ilmatieteen laitoksen säätilastoja, sekä sademääriä, ja etsi niiden perusteella Suomesta säiden valossa sen kaikkein parhaimman kesäpaikkakunnan.

Kouvolan mittauspaikoilla oli jo alun alkaenkin hyvät mahdollisuudet pärjätä kisassa, sillä kuuma ilma virtaa Suomeen Kaukasukselta, joten kesäisin Suomessa lämpimintä on yleensä Kaakkois-Suomessa. Kouvolan alueelle on sijoitettu kolme säähavaintoasemaa, joista kaksi on Utissa ja yksi Anjalassa. Anjalan sääasema mittaa lämpötilaa ja ilmankosteutta. Kaipiaisten vesitornin luo taas on sijoitettu yksi harvoista säätutkista.

Helleraja Suomessa on 25 astetta ja se ylitettiin Kouvolassa heinäkuussa poikkeuksellisen monta kertaa. Anjalassa helleraja ylitettiin toukokuussa 7 ja kesäkuussa 3 kertaa. Heinäkuussa raja ylitettiin ainakin 13 kertaa. Keskimäärin helleraja ylitetään Anjalassa toukokuussa kerran, kesäkuussa 4 ja heinäkuussa 8 kertaa, kertoo Kouvolan Sanomat.

Hesarin tilastoinnissa otettiin huomioon vuorokauden maksimilämpötilojen keskiarvo kesäkuukausilta. Anjala pärjäsi siinä vertailussa kaikkein parhaiten. Anjalassa kesäpäivän korkein lämpötila on keskimäärin 21,2 astetta. Lisäksi Ilmatieteen laitoksen tilastoista tarkasteltiin hellepäivien lukumääriä. Niissä tilastoissa Anjala on toisena kesän 17 hellepäivällä, edelle kiri vain Utti 18 hellepäivällään.

Heinäkuun Helsingin Sanomien Kuukausiliitteen säätilastoinnin mukaan Anjalassa vuonna 2010 oli 6 vuorokauden yhtämittainen helle. Heinäkuu oli tänä vuonna hyvin lämmin 13 hellepäivällään, eikä tilanne näytä huonolta elokuunkaan puolella. Forecan 10 päivän säätiedote lupaa Anjalaan viileimmillään 25 astetta.

Helsingin Sanomat otti laskelmissaan lisäksi huomioon kesän ajan sademäärät mittauspisteittäin. Tässä tilastoinnissa Anjalan ohitti muutama vähäsateinen Länsi-Suomen paikkakunta. Tilastointien yhteenlaskettujen tulosten perusteella Suomen parhaaksi kesäpaikaksi kohosi Anjala.

– Tämänhän me anjalalaiset olemme toki aina tienneet.

(Keskilaakso 7.8.2014, kirjoittanut Katja Niemelä)

Posted under: Vapaa-aika

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *